Kyllä tuo pakkanen koettelee: eilen aamulla oli -35°C pakkasta ja vesipumppu oli umpijäässä, suorastaan jääpuikko roikkui siitä. No eikun puhallin pöhisemään ja töihin. Vihdoin töistä kotiin palanneena kokeilin pumppua, niin vot, johan pelitti. Saimme taas vetää vessanpöntön. Ja vähän muutakin. Oli karmivaa ajatella, ettemme olisi saaneet vettä moneen aikaan, jos valurautainen pumppu olisi paukahtanut halki. Nyt puhallin on siellä jatkuvasti päällä, ja vaikka kuinka surettaa seuraava sähkön tasauslasku, ei voi mitään.

Kun sen jälkeen menin navetalle syöttämään eläimiä, oli kanoilta palanut sulake. Lämpölamput eikä lamppu olleet toimineet pariin tuntiin (näkyi valolampun ajastimesta). Emokana oli tipujensa päälle pyöreenä kuin mikäkin höyhenpallo. Kanala oli -5°C pakkasen puolella. Sekin siitä hoitui ja eläimet tuli syötettyä ja juotettua.

Puita täytyy kantaa monta korillista päivässä. Onneksi on, mistä ottaa. Lämmintä vettä menee "muutama" ämpärillinen päivässä navetalle päin ja samat ämpärit palaavat jäisinä lämmitettyyn saunaan sulamaan ja odottamaan seuraavaa kierrosta. Voitte vain kuvitella, miltä meillä sisällä näyttää, kun en jaksa siellä tehdä kuin todella välttämättömimmän. Hoitaa tiskit, pyykit, laittaa jotain pikaruokaa ja lakaista puuroskat lattialta. Ja työtkin on jotenkin hoidettava. Onneksi nyt on kolme päivää vapaata, voin keskittyä kotihommiin ja yrittää saada levättyäkin, että tämä flunssa lähtee pois. Miulle ei nouse kuume mitenkään helposti, niinkuin ei nytkään, ja kestää kauan, että tauti häipyy.

Itse olen elämäntyylini valinnut ja täytyy siitä nauttia, välillä vaikka väkisin:) Asua jossain kerrostalossa, hui, olisin jo varmaan alkoholisti, kun ei olisi mitään tekemistä? Illalla väsyttää kunnolla ja uni tulee hyvinkin nopeasti. Nyt pakkasmittari näyttää -27°C.

Kohta on kevät!